Praat erover, de podcast | AbbVie
Skip to main content

Leren leven met een chronische ziekte is een uitdaging, elke dag. De patiënten die getuigen in deze podcast vertellen hoe hun ziekte hun leven verandert en hoe ze omgaan met de dagelijkse bekommernissen.

Het derde seizoen geeft een stem aan mensen die leven met psoriasis.

Nu beschikbaar op alle luisterplatformen.

Cathrien: een leven met psoriasis, so what?

Als jongvolwassene merkt Cathrien de eerste tekenen van psoriasis op haar huid. Ze probeert van alles om het te doen verdwijnen, ook alternatieve oplossingen, tot ze op een dag biotherapie ontdekt. Inmiddels heeft Cathrien de oplossing voor een gezonde huid gevonden, maar ze zegt dat ze zich nooit voor haar ziekte heeft geschaamd.

Kurt: “Je lijf is je eerste dokter”

Kurt lijdt al bijna zijn hele leven aan psoriasis, zonder het te weten. Na een leven tegen 100 per uur in de horecasector trekt zijn lichaam aan de alarmbel: het is tijd om op de rem te staan. Op zijn vijfenveertigste krijgt hij van een dermatoloog te horen dat hij niet aan eczeem lijdt, zoals hij altijd dacht, maar wel aan psoriasis. Hij probeert dan verschillende behandelingen om weer een gezonde huid te krijgen. Met zijn artistieke levensstijl valt dat niet mee, maar toch krijgt hij de ziekte onder controle. 

Dr Heykants: een hoopvol bericht aan mensen die leven met psoriasis

Dr. Heykants is gespecialiseerd in dermatologie. Haar missie? Haar patiënten helpen om het verhoopte resultaat voor hun huid te bereiken. In het geval van psoriasis gaat dat nog een stap verder: de ziekte kan immers ook de gewrichten of andere delen van het lichaam aantasten.1

In deze aflevering bespreekt dr. Heykants de verschillende mogelijke vormen van psoriasis en de ontwikkelingen in de behandeling van de voorbije jaren. Haar boodschap aan de patiënten is helder: geef de moed niet op en raadpleeg een arts, ook voor jou is er wellicht een nieuwe oplossing.


Andere seizoenen :

Seizoen 1 - Inflammatoire reumatische aandoeningen
Seizoen 2 – Chronische darmziekte (IBD)

 

Referenties:

1. Armstrong AW, Read C. Pathophysiology, Clinical Presentation, and Treatment of Psoriasis: A Review. JAMA. 2020 May 19;323(19):1945-1960. doi: 10.1001/jama.2020.4006. PMID: 32427307.

 

 

    AbbVie sa/nv - BE-ABBV-230167 (v. 1.0) - November 2023