Praat erover, de podcast | AbbVie
Skip to main content

Karen: roze wolk doorprikt door reuma

Moeder worden is een overweldigende ervaring. Maar wat als je moeder wordt van een drieling, en dan ook nog eens reumatoïde artritis hebt? Karen maakte het mee. Ze was nauwelijks bevallen, of de ziekte kwam in alle hevigheid op. Zo erg dat ze nauwelijks haar baby’s kon vasthouden, of flesjes dichtdraaien. In plaats van een roze wolk volgde een zware beproeving. Nu, op haar 51ste, blikt ze terug op die periode.

Iris: al dansend naar de vrijheid

Een reumatische ontstekingsziekte betekent vaak dat je dingen moet opgeven. Dat was ook zo voor Iris. Al van kleinsaf aan was haar grote passie ‘moderne dans’. Maar toen ze psoriasis artritis kreeg, moest ze daar mee stoppen. En ook haar grote droom om moeder te worden kwam op losse schroeven te staan, want zwanger worden is niet evident met reuma-medicatie. Maar Iris bleef niet bij de pakken neerzitten: ze vond een andere dokter, die mee met haar zocht naar wat er wél mogelijk was. Een goede zet: Iris is nu mama van twee kleine kindjes, én ze kan weer dansen!

Caroline: de moeizame weg naar een diagnose

Een reumatische aandoening is niet altijd makkelijk vast te stellen. Bij Caroline, die lijdt aan spondyloartritis, duurde het maar liefst 20 jaar! Tot ze zelf besloot dat het genoeg was geweest, en na lang zoeken eindelijk bij de juiste dokter terechtkwam. Iemand die écht naar haar verhaal luisterde en na al die jaren de juiste diagnose stelde. Voor Caroline is het dan ook duidelijk: als patiënt moet je je stem laten horen!

Jef: werken met reuma, het kan!

Een kinesitherapeut met reumatoïde artritis, kan dat wel? Dat dacht Jef, toen hij rond zijn veertigste de diagnose kreeg. Angst voor financiële onzekerheid en werkloosheid wisselde af met gêne tegenover zijn patiënten, tegen wie hij niets durfde te vertellen. Tot hij na enkele jaren toch zijn verhaal durfde doen, meteen op nationale televisie dan nog wel, en overstelpt werd met positieve reacties. Een keerpunt voor Jef. Sindsdien vertelt hij vaak over zijn ziekte, om het grote publiek vertrouwd te maken met reuma.

Dr Joos: de moed nooit laten zakken

Hoe kijkt een reumatoloog naar zijn patiënten? In deze aflevering bespreekt dokter Joos de verhalen van de patiënten uit onze vorige podcasts. Hij werkt al 35 jaar als reumatoloog, en heeft dan ook een pak ervaring met de aandoening. Het heeft hem geleerd dat achter patiënten echte doorzetters schuilen, die de moed niet laten zakken, ondanks hun beproeving. In zijn lange carrière heeft hij ook veel zien veranderen. Ten goede, want de kennis en aanpak van de ziekte zijn er enorm op vooruit gegaan. Wat wil hij zijn patiënten echt vertellen? Dat een normaal leven voor de meesten van hen echt wel mogelijk is. En dat ze de moed dan ook nooit moeten opgeven!

AbbVie sa/nv - BE-ABBV-210078 (v. 1.0) - May 2021