Praat erover, de podcast | AbbVie
Skip to main content

Leren leven met een chronische ziekte is een uitdaging, elke dag. De patiënten die getuigen in deze podcast vertellen hoe hun ziekte hun leven verandert en hoe ze omgaan met de dagelijkse bekommernissen.

Het tweede seizoen geeft een stem aan mensen die leven met een chronische darmziekte (IBD).

Ontwikkeld in samenwerking met patiëntenvereniging CCV, nu beschikbaar op alle luisterplatformen. 

Verena: "Ik ben veel meer dan alleen mijn ziekte“

Verena lijdt aan de ziekte van Crohn. Maar dat belet haar niet om een actief leven te leiden: ze doctoreert, en sport en muziek spelen een grote rol in haar leven. De jonge vrouw vertelt hoe ze omging met de diagnose en de gevolgen voor haar studie en privéleven. Van een vorm van ontkenning tot een aanvaarding van haar toestand: de getuigenis van Verena klinkt positief en hoopvol, zonder taboes. 

Daisy: Accepteren dat je leeft met colitis ulcerosa

Daisy leeft met colitis ulcerosa. Op het moment van de diagnose zat ze met heel veel vragen, waar ze maar mondjesmaat een antwoord op kreeg. Door de ziekte moest ze als het ware opnieuw leren leven en haar dagelijks leven aanpassen. Ze deelt met ons haar dromen en vertelt hoe ze nieuwe passies ontdekte, zich inzet om ook andere patiënten te steunen en uiteindelijk haar weg vond naar aanvaarding van de ziekte. 

Lies: een jeugd die anders verloopt 

Lies heeft het gevoel dat ze altijd al buikpijn heeft gehad. Op haar zeventiende vertelt ze over haar leven als tiener met colitis ulcerosa en hoe ze soms een afstand ervaart tot haar vrienden, net in een periode waarin je het liefst gewoon 'zoals alle anderen bent'. Toch kijkt Lies vol vertrouwen naar de toekomst en is ze niet van plan om haar levenskeuzes te laten dwarsbomen door de ziekte. 

Ad: Levenslang ziek 

Ad leeft al meer dan 40 jaar met de ziekte van Crohn. Toen hij de diagnose kreeg, bestond er nog geen internet en was het moeilijker om informatie te vinden. Geleidelijk aan besefte hij dat de ziekte hem nooit meer zou loslaten. Als huisvader en nu ook grootvader blikt hij terug op de belangrijkste fasen in zijn leven. Hij legt uit hoe hij de grenzen van zijn lichaam heeft leren aanvaarden. 

Dr. Verstockt: hoop voor een leven met en naast IBD 

Door zijn onderzoek toe te wijden aan het helpen van patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, is prof. Verstockt een expert in IBD. Hij vertelt de grootste uitdagingen voor IBD patiënten vandaag, maar licht ook hoopvol de mogelijkheden voor de toekomst toe. Zijn allergrootste doel? Dat patiënten nooit de hoop verliezen, want samen kan er veel bereikt worden in de weg naar een zo ‘normaal’ mogelijk leven. 

Verpleegster De Dycker: samen een oplossing vinden  

Als belangrijke schakel in het begeleidend team voor IBD-patiënten, zet Els zich dagelijks in als IBD verpleegkundige. Hoe zorgen de zorgverleners ervoor om voor een patiënt de beste oplossingen te vinden? Els geeft een inkijk in de manier waarop ze op laagdrempelige wijze de brug vormt tussen de patiënt en de maag-darmspecialisten. Leer hoe de levenskwaliteit aanzienlijk verhoogd kan worden door een goede klik met het behandelend team.