Q&A | AbbVie
Skip to main content

Healthcare Heroes

Vragen en antwoorden

Vragen en antwoorden

1. Wat is « Healthcare Heroes »?

Healthcare Heroes is een incubator van ideeën om onze gezondheidszorg duurzamer te maken . Er zijn 3 gratis en extracurriculaire sessies voor alle universitaire studenten. Ze combineren een conferentie, een workshop, coaching en inspirerende getuigenissen van experts. Als afsluiter van het programma worden de beste projecten gepresenteerd aan de beleidsmakers. Want jij hebt meer impact dan je denkt. We hopen dat we jullie binnenkort zien bij Healthcare Heroes. Meer info en inschrijvingen hier.

Healthcare Heroes is een initiatief van AbbVie in samenwerking met AFC, APB, Domus Media, EUPATI, Imec, Kot Santé, Partena en SSMG.

2. Hoe lang duurt het programma?

Healthcare Heroes is een cyclus van 3 sessies. De eerste sessie vindt plaats op 7 oktober om 18:00 uur op de campus in Woluwe. Op het programma: een inspirerende avond, waar je kunt communiceren met een expert uit het veld, een patiënt met een aangrijpend verhaal en een innovatieve start-up. Ze zullen allemaal hun visie op de toekomst van onze gezondheidszorg delen. Deze sessie wordt gevolgd door een kort debat over de ideeën en vragen van de sprekers. Daarna kan je deelnemen aan een "Hackathon" op 18 en 19 oktober op campus Woluwé. Daar word je begeleid door experts tijdens brainstormsessies in groepen om je ideeën verder te ontwikkelen. Aan het einde van deze twee dagen verdedig je je ideeën voor experts. Ten slotte zullen de beste 4 groepen in februari 2020 hun ideeën presenteren aan beleidsmakers en belanghebbenden uit de gezondheidswereld. Zij zullen uiteindelijk het winnende project zullen selecteren. 

3. Wat betekent « duurzame gezondheidszorg »? Waarom kozen jullie « duurzame gezondheidszorg » als thema?

Duurzame gezondheidszorg betekent een efficiënt gezondheidszorgsysteem dat innovatie bevordert en tegelijkertijd economisch gezond is voor de samenleving; behandelingen en zorg die voortdurend worden verbeterd en altijd gemakkelijker te volgen en te beheren zijn; technologie die de mens dient en niet andersom. Ons gezondheidszorgsysteem vandaag staat onder enorme druk : de veroudering van de bevolking, de opkomst van chronische ziekten en hun kosten maken het voortbestaan van ons systeem moeilijk. Voor meer info nodigen wij je uit om onze theorie voor een systeem van duurzame gezondheidszorg hier te ontdekken.

4. Waarom moet ik me zorgen maken over de duurzaamheid van de gezondheidszorg? Ik studeer geen geneeskunde, waarom moet ik me inschrijven?

De duurzaamheid van de gezondheidszorg gaat ons allemaal aan. Als toekomstige gezondheidswerkers, economen, beleidsmakers, applicatie-ontwikkelaars, ingenieurs of filosofen zullen jullie moeten samenwerken – zo kan de samenleving profiteren van innovatieve en kwaliteitsvolle gezondheidszorg die financieel toegankelijk blijft. Je kunt de wereld veranderen. Daarom staat Healthcare Heroes open voor alle universitaire studenten, klaar om de toekomst van de gezondheidszorg te herdefiniëren. 

5. Wat is een « chronische ziekte »? En waarom is het belangrijk in ons systeem?

Chronische ziekten (kankers, chronische aandoeningen van de luchtwegen, diabetes ...) zijn langdurige aandoeningen die langzaam evolueren. Ze zijn verantwoordelijk voor 63% van de sterfgevallen en daarmee de belangrijkste doodsoorzaak in de wereld (Bron). Ze zijn ook goed voor ongeveer 80% van het Europese gezondheidsbudget. Innovatieve initiatieven zijn daarom nodig om patiënten centraal te stellen en modellen voor chronische ziektebeheersing te ontwikkelen. Voor meer informatie kan je op deze site terecht.

6. Wat betekent « patient empowerment » of «responsabilisering van de patiënt»? Waarom is dit belangrijk?

Patiënt empowerment betekent patiënten de middelen geven die ze nodig hebben om controle over hun eigen gezondheid te nemen; zo moedigen we hen aan om actief deel te nemen aan beslissingen over hun gezondheid. Ons gezondheidszorgsysteem zal duurzamer zijn als patiënten hun rechten, verantwoordelijkheden, mogelijkheden en manieren om gezond te blijven begrijpen en betrokken zijn bij hun gezondheid. Patient empowerment kan gezondheidsgerelateerde kosten verlagen door betere preventie en meer gepaste patiëntenzorg (bijvoorbeeld door lagere ziekenhuiskosten). 

7. Ik heb al een drukke planning, en dus geen tijd om deel te nemen.

In totaal gaat het om 3 sessies die ‘s avonds en in het weekend plaatsvinden op de campus, buiten de examenperiodes. Buiten de sessies is er geen extra werk. Het is een unieke kans om de wereld te veranderen, na te denken over creatieve oplossingen en je stem te laten horen aan de Belgische beleidsmakers. We hopen dat iedereen zich hiervoor inschrijft. 

8. Krijg ik credits als ik me inschrijf? Wat krijgen de deelnemers/winnaars?

Healthcare Heroes is een buitenschoolse en gratis module. Door deel te nemen, zul je je kans wagen om je idee over duurzame gezondheid te verdedigen voor een jury van gezondheidsactoren en beleidsmakers. Als jouw project wint, win je een verblijf van 2 dagen, 3 nachten in Londen met een pas voor het Wired Health-congres, dat experts van over de hele wereld samenbrengt over de toekomst van de gezondheidszorg. 

9. Zijn er voorbeelden van ideeën die al in werking zijn? Waar kan ik meer inspiratie vinden over het onderwerp?

Ja, er zijn concrete oplossingen om de duurzaamheid van het gezondheidszorgsysteem in Europa te verbeteren. We hebben een aantal pilootprogramma's geïdentificeerd die als voorbeelden of modellen kunnen dienen. Elk van deze projecten bewijst dat zelfs kleine veranderingen een grote impact kunnen hebben. Je vindt meer informatie op deze link: https://www.sustainable-healthcare.com/pilot-programmes/pilot-programmes-pilot-programmes/

10. Mijn studie heeft niets te maken met gezondheid, kan ik toch meedoen aan de sessies?

Ja, Healthcare Heroes staat open voor alle universiteitsstudenten, klaar om de wereld te veranderen. Gezondheidszorgprofessionals, economen, beleidsmakers, applicatie-ontwikkelaars, ingenieurs of filosofen ... iedereen, moet samenwerken om duurzame en kwaliteitsvolle gezondheidszorg te ontwikkelen. 

11. Ik ben geen student aan de UCL / KUL, kan ik nog steeds deelnemen aan dit programma? Kan ik vrienden meenemen, zelfs als ze niet studeren aan de UCL / KUL?

Ja, Healthcare Heroes staat open voor alle universiteitsstudenten, klaar om de wereld te veranderen. Om deel te nemen aan de sessies, moet je enkel je studentenkaart tonen. 

12. Waarin verschilt dit programma van de aangeboden cursussen?

Healthcare Heroes is een inspirerend en interactief programma, gebaseerd op workshops, brainstormings en coaching. Door deel te nemen, werk je samen met experts die actief zijn in het veld in België en elders, met chronische patiënten met een aangrijpende geschiedenis en een innovatieve start-up die een revolutie teweeg heeft gebracht in de gezondheidszorg. Gespecialiseerde coaches helpen je om je eigen idee voor een duurzaam gezondheidszorgsysteem te ontwikkelen.

13. Wie zijn de sprekers voor sessie 1?

Professor Philippe Coucke

Professor Coucke, hoofd van de afdeling radiotherapie in Luik, zal de aandacht vestigen op de veranderingen die nodig zijn voor ons ecosysteem in de gezondheidszorg. Gepassioneerd door de technologische revolutie in de geneeskunde (big data, kunstmatige intelligentie, cloud en blockchain), zal hij uitleggen hoe deze een revolutie teweeg kunnen brengen in de gezondheidszorg en patiënten sterker kunnen maken.

Dave deBronkart

David deBronkart, beter bekend als "e-patient Dave", heeft nierkanker in een zeer vergevorderd stadium verslagen. Deze ervaring overtuigde hem dat patiënten een van de meest onderbenutte bronnen van gezondheid zijn. Tegenwoordig zet hij zich actief in om een ​​nieuwe dynamiek te creëren in de manier waarop informatie door de patiënt wordt verstrekt, geraadpleegd en gebruikt. Hij zal uitleggen hoe we patiënten kunnen helpen meer verantwoordelijk te zijn.

Ward Servaes

Ward Servaes is mede-oprichter van de innovatieve Belgische startup "moveUP". Hij zal uitleggen hoe hij, startend van een idee, het gezondheidsmanagement heeft verbeterd voor een meer betaalbare totale kost voor patiënten en de samenleving. Voor patiënten betekent dit beter herstel na ziekenhuisopname en een gezondere levensstijl door preventieve maatregelen. Voor gezondheidswerkers betekent dit een effectiever en kwalitatief gezondheidsbeheer gedurende de behandeling van de patiënt. Meer info: www.moveup.care/en

14. Wie doet er mee aan het debat van sessie 1?

Professor Philippe Coucke

Professor Coucke, hoofd van de afdeling radiotherapie in Luik, zal de aandacht vestigen op de veranderingen die nodig zijn voor ons ecosysteem in de gezondheidszorg. Gepassioneerd door de technologische revolutie in de geneeskunde (big data, kunstmatige intelligentie, cloud en blockchain), zal hij uitleggen hoe deze zaken een revolutie teweeg kunnen brengen in de gezondheidszorg en patiënten sterker kunnen maken.

Mitchell Silva

Mitchell Silva is de voorzitter van de Belgische EUPATI nationaal platform. EUPATI, de Europese Patiëntenacademie, richt zich op voorlichting en scholing om de vaardigheden en het vermogen van patiënten te vergroten. Ook wilt dit initiatief de beschikbaarheid van objectieve, betrouwbare, patiëntvriendelijke informatie voor het publiek verbeteren.

Eric Van der Hulst

Eric Van der Hulst is gezondheidsinnovatiemanager bij Imec (Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) in Leuven. De missie van Imec is digitalisering inzetten om meer mensen een betere gezondheid te bieden. Imec is het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica, nanotechnologie, ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen.

Anja Declercq

Anja Declercq is hoogleraar aan de Faculteit Sociale Wetenschappen (KULeuven) en is subdivisiehoofd van LUCAS – Centrum voor Zorgonderzoek en Consultancy. Haar onderzoeksonderwerpen zijn de organisatie van de zorg voor ouderen met dementie, de sociologische studie van veroudering en ouderen, de sociologie van sociaal beleid, welzijnsbeleid en de kwalitatieve methodologie.

15. Wie zijn de coaches/juryleden?

Je wordt gecoacht door experts, die Hackatons organiseren en startups ondersteunen om hun ideeën te ontwikkelen. Je krijgt ook toegang tot een panel van deskundigen uit het veld, bestaande uit gezondheidswerkers, patiëntenverenigingen en gezondheidsactoren.

16. Hoe / waar kan ik me inschrijven? Wat is de deadline om te registreren?

Je kunt je nu registreren op deze link. De lokatie van de eerste sessie zal bevestigd worden. De receptie is vanaf 18.00 uur. Je kunt er ook dezelfde dag naartoe gaan, met je studentenkaart.

17. Ik kon sessie 1 niet bijwonen, kan ik me nog steeds aanmelden voor het programma? Tot wanneer kan ik me registreren?

Als je de eerste inspiratiesessie niet kunt / kon bijwonen, ben je altijd welkom op de hackathon. Inschrijvingen zijn verplicht. Je registratie voor de hackathon moet uiterlijk op 14 oktober 2019 om 12.00 uur worden ingediend via deze website. Door je in te schrijven voor de hackathon, ga je ermee akkoord je beschikbaar te stellen op 25 en 26 oktober 2019. Als je niet beschikbaar bent op deze datums, wordt je deelname niet in aanmerking genomen.

18. Ik heb geen tijd om de eerste sessie bij te wonen, kan ik deze online volgen? Waar kan ik de presentatie van de sprekers vinden?

Het programma is niet online beschikbaar. We raden je daarom ten zeerste aan om naar de eerste inspiratiesessie te komen, die buiten je lesuren en examenperiode op je campus in Woluwé plaatsvindt. We beloven je een inspirerende avond met een actieve expert uit het veld, een chronische patiënt met een aangrijpend verhaal en een innovatieve start-up. Deze sessie zal worden gevolgd door een kort debat over de ideeën en vragen die door de sprekers worden gesteld.

19. Ik ben geïnteresseerd, maar weet niet zeker of ik wil deelnemen aan het programma. Als ik me inschrijf voor sessie 1, moet ik dan het hele programma volgen?

Alle universitaire studenten zijn welkom bij de eerste sessie, zonder de verplichting om de rest van het programma te volgen. Deelnemen aan de volgende sessies is een unieke kans om je stem te laten horen  en je idee te verdedigen voor een jury van gezondheidsactoren en beleidsmakers. En als jouw project het haalt, win je een verblijf van 2 dagen, 3 nachten in Londen met een pas voor Wired Health, waar experts van over de hele wereld samenkomen voor de toekomst van de gezondheidszorg.

20. Ik ben geïnteresseerd, maar ik kan dit jaar niet deelnemen. Komt er volgend jaar een nieuwe editie?

Zelfs als je het hele programma niet wilt of kunt volgen, raden we ten zeerste aan om de eerste inspiratiesessie bij te wonen, die, net als alle sessies, gratis is. We beloven je een inspirerende avond met een actieve expert in het veld, een chronische patiënt met een aangrijpend verhaal en een innovatieve start-up. Deze sessie zal worden gevolgd door een kort debat over de ideeën en vragen die door de sprekers worden gesteld.

21. Ik heb me ingeschreven in sessie 1 voor de rest van het programma, wanneer / hoe weet ik tot welke groep ik behoor? Ik wil in dezelfde groep zitten als mijn klasgenoten.

Als je een groep wilt vormen met je klasgenoten, kan je dit laten weten aan het begin van de hackathon die op 25 en 26 oktober 2019 op je campus plaatsvindt. De praktische informatie voor deze sessie wordt hier gecommuniceerd.

22. Hoe / wanneer weet ik wanneer / waar de uiteindelijke presentatie aan beleidsmakers zal plaatsvinden?

Praktische informatie over sessie 4 zullen hier gecommuniceerd worden. Door je in te schrijven op sessies 2 en 3, blijf je op de hoogte van de verschillende belangrijke fasen van het programma.

23. Als ik een idee heb, maar het online wil indienen, kan ik dan deelnemen?

Alleen de ideeën die aan het einde van de hackathon op 26 oktober om 16.00 uur worden gepresenteerd, worden door de juryleden in aanmerking genomen. Ideeën die buiten deze sessie worden ingediend, worden niet in behandeling genomen. De jury onthoudt zich van elke interactie met onvolledige of late indieningen.

24. Op basis van welke criteria worden de 4 finalisten en het winnende idee geselecteerd?

Om de vier finalisten en de grote winnaar te selecteren, houdt de jury rekening met de volgende criteria: 

  • Het concept stelt patiënten in staat tot preventie of tot aanpak van zijn ziekte - /20 
  • Het concept is innovatief - /20 
  • Het concept zal leiden tot een positieve economische impact op de samenleving - /20
  • Het concept voldoet aan een behoefte - /20
  • Het concept heeft potentieel om verder uitgewerkt en geïmplementeerd te worden - /20

25. Waarom AbbVie ondersteunt achter dit project?

Duurzaamheid van de gezondheidszorg is een zeer brede uitdaging voor alle actoren in de gezondheidssector. Wij vinden dat het ook onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is om deel te nemen en reflectie te bevorderen, als facilitator en in samenwerking met andere actoren in de sector. Wij doen dit met nieuwe perspectieven en innovatieve ideeën te helpen brengen. Dat is de reden waarom we op Europees niveau over dit onderwerp hebben nagedacht (https://www.sustainable-healthcare.com/), en in deze lijn stellen we het Healthcare Heroes-project voor.

26. Is er follow-up na sessie 3?

Ja, na sessie 3 worden de vier finalisten gevolgd door een coach om hun idee af te ronden, en door een grafisch ontwerper die hen zal helpen om het te visualiseren. In februari 2020 zullen de groepen hun idee aan de politieke besluitvormers presenteren.

Inschrijvingen en informatie over het programma zijn hier beschikbaar

Het reglement van de wedstrijd vind u hier