AbbVie à la recherche des "Healthcare Heroes" - Ons verhaal | AbbVie
Skip to main content

Ontdek de « Healthcare Heroes » van 2020!

Het programma, door AbbVie geïnitieerd, in samenwerking met verschillende belanghebbenden in de gezondheidszorg, wil studenten betrekken bij het duurzaam maken van de gezondheidszorg

De vier finalisten van Healthcare Heroes, de incubator van innovatieve ideeën voor de gezondheidszorg van morgen, stelden op dinsdag 18 februari hun project in het federaal parlement voor. De finale verliep onder het toeziend oog van Laurence Hennuy (Ecolo) en Robby De Caluwé (Open VLD). Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block leidde het event in. De parlementsleden en partners van Healthcare Heroes brachten vervolgens hun stem uit om de eindwinnaar van deze eerste editie te bepalen. Door een ex aequo gingen uiteindelijk niet één, maar twee teams met de hoofdprijs aan de haal. Deze teams mogen naar de Wired Health-conferentie in Londen:

  • 'Captain Dex' is een mobiele app voor kinderen met type 1-diabetes. In de app zit een avatar die reageert afhankelijk van de bloedsuikerspiegel. Via quizvragen komt het kind bovendien meer te weten over zijn ziekte. Door punten te verzamelen, vallen er prijzen te winnen (boeken, spelletjes enz.). De jury prees de aandacht van het team voor de educatie en responsabilisering van de patiënt door middel van 'gamification' om de ziekte beter te beheren, de bijwerkingen op lange termijn te verminderen en zo de behandelingskosten voor de samenleving (bv. kosten voor dialyse) terug te schroeven.
  • 'CheckR' is een virtual-realitysysteem dat verschillende gezondheidsparameters verzamelt, zoals gegevens over de bloeddruk of het geheugen van de patiënt. De tool is bedoeld als hulpmiddel voor apothekers om risicopatiënten op te sporen en door te verwijzen naar een zorgverlener. De jury was lovend over het speelse en gebruiksvriendelijke aspect van het preventiemiddel, de reflectie over de actieve rol van de apotheker in dit opzicht, en de besparingen die voortvloeien uit een vroegtijdige diagnose en behandeling van risicopatiënten.

De jury feliciteert ook de twee andere finalisten: het Cubicare-team dat uitpakte met een oplossing om vertrouwelijkheid te garanderen in de apotheek, en het reLeave-team dat een geconnecteerd huis ontwikkelde waardoor mensen met dementie bijvoorbeeld langer thuis kunnen wonen.

Healthcare Heroes werd in september 2019 gelanceerd door AbbVie en uitgewerkt in samenwerking met het projectkot Kot Santé in Louvain-la-Neuve, de Leuvense studentenorganisatie AFC (Academics for Companies), IMEC, de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), Domus Medica, Partena Ziekenfonds, de European Patients' Academy (EUPATI) en de Franstalige huisartsenvereniging SSMG. Healthcare Heroes wil studenten bewustmaken van de uitdagingen in ons gezondheidszorgsysteem door informatie aan te reiken over de mogelijke oplossingen en hen te stimuleren om zelf de verandering in te zetten en actief mee te werken.

Ontdek hier meer over de lancering van het Healthcare Heroes-programma en bekijk hieronder de video fan de finale op het Parlement.

De vier teams in finale stellen hun project voor op het Belgisch Federaal Parlement

AbbVie sa/nv - BE-ABBV-200008 (v 1.0) - February 2020