AbbVie à la recherche des "Healthcare Heroes" - Ons verhaal | AbbVie
Skip to main content

Healthcare Heroes 2021: Met studenten op zoek naar de digitale gezondheidszorg van morgen

Het project Healthcare Heroes doet een oproep op studenten om mee na te denken over een duurzame, efficiënte en betaalbare gezondheidszorg, waar innovatie en technologie ten dienste staan van de mens. De winnende teams worden uitgenodigd om hun idee voor te stellen in het federale parlement.

Studenten, schrijf mee aan de toekomst van onze gezondheidszorg! Dat is de oproep van de 2de editie van Healthcare Heroes, een innovatief project van AbbVie, samen met de universiteiten KULeuven en UCLouvain, in samenwerking met de Belgische Farmaceutische Vereniging (APB), BlueHealth Innovaction Center, Domus Medica, Helan, IMEC, PartenaMut, Vlaamse Ziekenhuis Apothekers (VZA), Kot Santé en Academics for Companies (AFC). Het programma is toegankelijk voor alle studenten ingeschreven aan Belgische universiteiten of hogescholen.

Met Healthcare Heroes wil AbbVie studenten betrekken bij de grote gezondheidsuitdagingen van de 21ste eeuw: enerzijds een vergrijzende bevolking, de stijging van het aantal chronische ziekten en een budget onder druk, en anderzijds therapeutische innovaties en nieuwe technologieën. Aan de eerste editie in 2019, namen meer dan 200 studenten deel. De twee winnende teams - Captain Dex en CheckR - hebben zich vervolgens aangesloten bij incubators en werken verder aan hun project.

Voor deze tweede editie wilden AbbVie en de Healthcare Heroes-partners de nadruk leggen op de noodzaak om een menselijke, patiëntgerichte aanpak te behouden bij het gebruik van digitale technologieën: "Digitale technologieën worden steeds belangrijker in de gezondheidszorg en bieden een schat aan mogelijkheden. De recente pandemie heeft ons geleerd dat digitale technologie weliswaar een echte kracht voor verandering is, maar dat zij de menselijke factor en aanpak niet uit het oog mag verliezen. Met dit project willen we de volgende generaties een stem geven om de toekomstige uitdagingen aan te gaan," verklaart Renaud Decroix, General Manager van Abbvie Belgium & Luxembourg.

In 3 etappes naar een toekomstplan

Op 11 (UCL) en 12 (KUL) oktober 2021 gaat Healthcare Heroes van start en worden de studenten uitgenodigd op een avondvullend programma rond ‘Het menselijke gezicht van de digitale gezondheidszorg’. Gerenomeerde gastsprekers willen de studenten aansporen te denken met een open mind en zelf het digitale te omarmen:

  • Dr Bertalan Mesko, directeur van de Medical Futurist Institute, biedt met ‘Hoe voorspel je de toekomst van de gezondheidszorg’, een blik op de transformatie die onze gezondheidszorg ondergaan heeft met de impact van digitale technieken zoals artificiële intelligentie en 3D printing en wat de toekomst mogelijk in petto heeft;
  • Stefanie Veraghtert, CEO en oprichter van Big C, medeoprichter van FLAYA, Flanders Adolescent & Young Adult Cancer Patient Coalition, geeft met ‘De patiënten belevenis: de gezondheidszorg opnieuw humaniseren’, een inkijk in de kracht van digitalisering bij het empoweren van patiënten;
  • Philippe Coucke, hoofd Radiation Therapy ULG, kijkt in zijn uiteenzetting ‘Never waste a good crisis‘, naar de evolutie van de gezondheidszorg en de lessen die we kunnen trekken uit de covid crisis.

Deze avond vormt de perfecte aanzet voor het tweede deel van Healthcare Heroes: een uitnodiging voor een tweedaagse ‘Gezondheidshackaton’ op 22 en 23 oktober aan de UCL en op 29 en 30 oktober aan de KUL, waar de studententeams hun concrete bijdrage kunnen brengen aan de gezondheidszorg van morgen. Gedurende twee dagen zullen meerdere studententeams hun ideeën voor een betere gezondheidszorg uitwerken met de hulp van coaches en experten die hen zullen begeleiden in het innovatieproces.

Dit alles mondt, in het eerste kwartaal van 2022, uit in een presentatie van de finalisten van de ‘Gezondheidshackaton’ aan parlementsleden in het Belgische federale parlement. "Deze laatste fase van het programma is heel belangrijk voor ons. Wij weten dat studenten terecht gehoord willen worden door de beleidsmakers die hun toekomst vormgeven. Tegelijkertijd zijn zij actief op zoek naar oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Door deze finale in het federale parlement te houden, hopen wij via de vaak zeer vernieuwende ideeën van de studenten bruggen te slaan tussen de huidige en de toekomstige generaties," besluit Renaud Decroix.

 

Informatie en inschrijvingen op www.healthcareheroes.be