Goyal: Een open en eerlijke communicatie met je zorgverlener is absoluut cruciaal. Schrijf op voorhand neer wat je wilt vragen en neem een goede vriend of een familielid mee naar je doktersafspraak, om ervoor te zorgen dat je een antwoord krijgt op al je vragen en twijfels. Het kan nuttig zijn om met je dokter te bespreken waarom hij een bepaalde behandeling aanbeveelt en op basis van welke aspecten beslist zal worden om de behandeling (opnieuw) op te starten.
Houd je zo veel mogelijk bezig met activiteiten die positieve emoties opwekken: afspreken met vrienden, puzzelen, een partijtje golf spelen, koken ... Van sommige activiteiten kun je moeilijker of zelfs niet meer genieten door veranderingen in je fysieke gezondheid ... Focus dan op de dingen die je wél nog kunt, of pas de activiteiten aan zodat je ze kunt blijven doen.
Als je bijvoorbeeld graag kookt, maar niet lang rechtop kunt staan, kan het handig zijn om het werk in kleinere tijdsblokken te verdelen in plaats van alles in één keer te doen. Zulke activiteiten dienen niet alleen als afleiding, maar bevorderen ook vaak je humeur. Ook steun zoeken en praten met vrienden en familie kan nuttig zijn.
CLL gaat gepaard met veel onzekerheid en veranderingen. Het is dan ook essentieel om te focussen op zaken die je wel in de hand hebt.
Blijf je het moeilijk vinden om met CLL om te gaan? Praat dan met je zorgteam en/of vraag professionele hulp aan een zorgverlener in de geestelijke gezondheidszorg die ervaring heeft met kankerpatiënten. Hoewel het gebruikelijk is om je angstig of verdrietig te voelen als CLL-patiënt, zijn er veel mensen die je hierbij kunnen helpen en steunen. Je hoeft er echt niet alleen voor te staan.
Goyal is postdoctoraal onderzoeker aan de Wake Forest School of Medicine en erkend klinisch psycholoog. Ze behaalde haar doctoraat in de klinische psychologie aan de Ohio State University en voltooide een stage rond gedragsgeneeskunde en een klinisch postdoctoraal mandaat in de palliatieve en terminale zorg aan het VA Palo Alto Healthcare System. Tot haar onderzoeksinteresses behoren de longitudinale studie van de levenskwaliteit van (ex-)kankerpatiënten en de ontwikkeling en evaluatie van psychologische interventies om bij diezelfde populatie de levenskwaliteit te verbeteren en de angst te verminderen. Op klinisch gebied specialiseert ze zich in werk met (ex-)kankerpatiënten en hun zorgverleners. Daarbij leert ze hen omgaan met de psychologische uitdagingen die gepaard gaan met de diagnose, de behandeling en het leven tijdens en na kanker.