Diversiteit: een belangrijke factor voor het microbioom en de inflammatoire darmziekten - Ons verhaal | AbbVie
Skip to main content

Diversiteit: een belangrijke factor voor het microbioom en de inflammatoire darmziekten

Het darmmicrobioom blijft een mysterie, maar de wetenschappers weten nu wel dat diversiteit bijdraagt tot een gezond immuunsysteem.

Een gezond darmkanaal

Yoghurt, pillen, drankjes: probiotica zijn niet meer weg te denken uit het gezondheids- en wellnesslandschap. Maar toch wordt hun rol in ons spijsverteringsstelsel vaak onderschat. Ze maken integraal deel uit van ons microbioom (het geheel van de bacteriën die een bepaald weefsel vormen). Voor de probiotica bevindt dat weefsel zich in het darmkanaal.

Dr. Brad McRae, directeur farmacologie, immunologisch onderzoek bij AbbVie, wijdt veel tijd aan de studie van deze omgeving van maagbacteriën, vooral bij patiënten met een inflammatoire darmziekte (IDZ).

Dr. Brad McRae, directeur farmacologie, immunologisch onderzoek bij AbbVie, leidt een team dat onderzoek doet naar het darmmicrobioom.

“Er bestaat een enorme behoefte waarop we moeten antwoorden”, legt hij uit. “Geneesmiddelen werken bij sommige patiënten wel en bij andere helemaal niet. Bij andere patiënten met IDZ
slaat de behandeling eerst aan, maar neemt het effect na verloop van tijd af. We moeten dat mysterie tot op de bodem uitzoeken en het microbioom kan ons daarbij helpen.”

Toegenomen interesse voor het microbioom

In de voorbije tien jaar zijn meer en meer studies en artikelen over het microbioom verschenen. Volgens McRae komt dat voornamelijk doordat het studiedomein veranderd is.1

“Toen ik nog studeerde, hadden we het meestal over bacteriologie, maar dit domein is zo ver geëvolueerd dat de sector nu beter in staat is om ons te helpen het potentieel van het microbioom te begrijpen”, zegt McRae.

Ook AbbVie doet onderzoek naar het microbioom. Dr. McRae is blij met de vroege interesse voor dit domein. Ze zou immers een gerichte behandeling via het maag-darmkanaal kunnen opleveren, dankzij de kennis van de impact van het dieet en metabolisme van een patiënt op de darmbacteriën.

Diversiteit in het darmkanaal

In een gezond darmkanaal metaboliseren de bacteriën voedingsvezels tot korteketenvetzuren. Deze vetzuren communiceren vervolgens met de epitheelcellen en het immuunsysteem van het darmkanaal. Bij personen die kampen met IDZ is de microbiële diversiteit in het darmkanaal verminderd, wat leidt tot een verstoring van het evenwicht die dysbiose wordt genoemd. De afname van de diversiteit van het microbioom in het darmkanaal heeft een negatieve impact op de immuunregulatie en op de werking van het fijne weefsel dat de inwendige organen bedekt, zodat ziekteverwekkende bacteriën zich makkelijker kunnen verspreiden.

“Zouden we het darmmicrobioom kunnen wijzigen en zo de immuunregulatie herstellen en chronische ontstekingen bij iemand met IDZ verminderen?” Dit is de vraag die dr. McRae bezighoudt.

Actueel onderzoek naar het microbioom

Er is al heel wat vooruitgang geboekt in het wetenschappelijk onderzoek naar microbiomen, maar dr. McRae zegt dat er nog veel te ontdekken valt. Zo voert zijn team onderzoek bij patiënten met courante metabolische problemen, zoals diabetes en obesitas. De patiënten worden voor, tijdens en na de ziekte gevolgd om meer inzicht te krijgen in de interacties tussen de zieke en het microbioom. De resultaten van deze studies kunnen waardevolle informatie opleveren voor de verdere evolutie van het onderzoek naar IDZ.

“Het onderzoek van het microbioom van patiënten met overgewicht die later obees worden, zou ons meer inzicht kunnen geven in zijn rol in dat proces”, besluit McRae.

“Het identificeren van de verandering van de fysiologie van het darmkanaal zou een echte gamechanger kunnen zijn. Daarom zetten we verder in op dit onderzoek, dat de manier waarop artsen IDZ-patiënten behandelen zou kunnen transformeren.”

AbbVie sa/nv - BE-ABBV-200094 (v.1.0) - Septembre 2020